Muita keinoja sitoa fosforia ja kiintoainesta

21.04.2020

Konsteja on monia: kevytmuokkaus, mikrobien kasvun edistäminen, kasvipeit­teisyyden lisääminen, viljelykasvivalikoiman sekä kiertojen monipuolistaminen, suorakylvö, sekaviljely, ...

Monet Luhju-hankkeen tiedotukselliset tavoitteet ovat samoja kuin jo päättyneessä Vilkku-hankkeessa (Viljelijälähtöiset vesiensuojelutoimenpiteet Keski-Uudellamaalla).  Vilkku-hankkeen loppuraportti on lukemisen arvoinen. Hankkeella on jatkohanke VILKKU plus.

Yksi veikkaus Puujärven syvänteistä syksyllä 2019 mitatuille huolestuttavan alhaisille happipitoisuuksille on kevätkierron epäonnistuminen. Vähähappisia syksyjä on mitattu kyllä ennenkin muutaman vuoden välein. Keskustelua on käyty siitä, parantaisiko tilannetta, jos alusvettä laskettaisiin järven eteläpäästä lapolla järvestä laskevaan Eskolanjokeen. Taloudellisista syistä alusveden poistamista ei otettu tutkittavaksi vielä mukaan Luhju-hankkeeseen, mutta tällainenkin vaihtoehto siis on.

Artikkeleita:

Kerääjäkasvit pitävät maan kasvipeitteisenä puinnin jälkeen. Viereisessä kuvassa kasvaa apilaa ohran alla (kuva Marjatta Sihvosen kirjoittama artikkelista).