Puujärven linnut

Puujärven lintufauna kertoo sekä järven tyypistä että järven vesien tilasta. Puujärvi isohkona järvenä sisältää monenlaisia vesi- ja rantaympäristöjä ja rehevämmässä järven eteläosassa vesilintulajeja on jonkin verran enemmän. Pohjoisen Puujärven tyyppilajeja ovat linnut, jotka viihtyvät karuhkoissa järvivesissä. Näitä ovat härkälintu, kuikka, isokoskelo, tukkakoskelo, rantasipi, kalatiira ja selkälokki. Kaakkuri ei järvellä pesi, mutta käy kesäisin kalassa päivittäin, loppukesällä poikastensa kanssa. Muita mielenkiintoisia järven ympäristössä viihtyviä lajeja ovat esim. nuolihaukka, kalasääski ja pähkinähakki.

Havaintoja on etsitty BirdLife Suomen Tiira-havaintojärjestelmästä (https://www.tiira.fi). Näillä sivuilla on huomioitu vain paikallisena tavatut linnut. Vesilintuhavainnot ovat tervetulleita kaikkialta Puujärven alueelta (timo.lainema@utu.fi) ja erityisen kiinnostavia ovat lajien saapumisajat keväällä ja lähtöajat syksyllä sekä tavallista isommat yksilömäärät.

Tämän kirjoittaja viettää kesiään Puujärven pohjoisen järvialtaan alueella, joten esitteyistä voi puuttua jokin eteläisen Puujärven lajistoon kuuluva lintulaji. Tiirakaan ei paljon auta Puujärven eteläisen altaan linnuston selvittämisessä; havaintoja on vain kourallinen.

Kuvat ovat itse ottamiani, tavallisella digipokkarilla - jos jollakulla on "kunnon" lintukuvia, niitä mielelläni otan sivuilla käyttöön. Tiiran havaintoja on käytetty Lohjan lintutieteellisen yhdistyksen Hakin (https://www.hakkilohja.fi/) luvalla. Kiitos Hakki ry!

Kuikka

29.12.2020

Kuikkaperhe Puujärvellä 22.7.2016. Ylin ja oikeanpuoleisin lintu ovat saman kesän poikasia.

Härkälintu

28.12.2020

Härkälintupari Puujärven Rapakkolahdella 21.4.2020

Tukkakoskelo

27.12.2020

Tukkakoskelo pesii Puujärvellä muutaman parin vahvuudella.

Isokoskelo

26.12.2020

Isokoskelonaaras ja poikanen Puujärvellä 26.7.2018. Huomaa emon kaulan terävä väriraja, joka erottaa sen tukkakoskelonaaraasta, jolla raja on "liukuvampi".

Telkkä

24.12.2020

Telkkä pesii Puujärvellä ja on järvellä yleinen.

Kaakkuri

22.12.2020

Kaakkuri on säännöllinen kalastaja Puujärvellä.

Harmaahaikara

21.12.2020

Harmaahaikara käy kalastamassa Puujärven rannoilla.