Puujärven linnut

Puujärven lintufauna kertoo sekä järven tyypistä että järven vesien tilasta. Puujärvi isohkona järvenä sisältää monenlaisia vesi- ja rantaympäristöjä ja rehevämmässä järven eteläosassa vesilintulajeja on jonkin verran enemmän. Pohjoisen Puujärven tyyppilajeja ovat linnut, jotka viihtyvät karuhkoissa järvivesissä. Näitä ovat härkälintu, kuikka, isokoskelo, tukkakoskelo, rantasipi, kalatiira ja selkälokki. Kaakkuri ei järvellä pesi, mutta käy kesäisin kalassa päivittän, loppukesällä poikastensa kanssa. Muita mielenkiintoisia järven ympäristössä viihtyviä lajeja ovat esim. nuolihaukka, kalasääski ja pähkinähakki.

Havaintoja on etsitty BirdLife Suomen Tiira-havaintojärjestelmästä (https://www.tiira.fi). Näillä sivuilla on huomioitu vain paikallisena tavatut linnut. Vesilintuhavainnot ovat tervetulleita kaikkialta Puujärven alueelta (timo.lainema@utu.fi) ja erityisen kiinnostavia ovat lajien saapumisajat keväällä ja lähtöajat syksyllä sekä tavallista isommat yksilömäärät.

Tämän kirjoittaja viettää kesiään Puujärven pohjoisen järvialtaan alueella, joten eteläisen Puujärven lajistoon ei näissä kuvauksissa ole kovin kattavaa selvitystä. Tiirakaan ei paljon auta Puujärven eteläisen altaan linnuston selvittämisessä: havaintoja on vain kourallinen.

Kuvat ovat itse ottamiani, tavallisella digipokkarilla - jos jollakulla on "kunnon" lintukuvia, niitä mielelläni otan sivuilla käyttöön. Tiiran havaintoja on käytetty Lohjan lintutieteellisen yhdistyksen Hakin (https://www.hakkilohja.fi/) luvalla. Kiitos Hakki ry!

Linnun nimeä klikkaamalla saat lisätietoa.

Kalasääski

28.12.2016

Kalasääski (sääksi) pesinee jossakin Puujärven läheisyydessä, korkeintaan 10-20 kilometrin päässä. Näin voi olettaa sen ainakin joinakin vuosina hyvin säännöllisten vierailujen perusteella.

Pähkinähakki

27.12.2016

Pähkinähakin esiintyminen ei ole millään tavalla sidoksissa vesialueisiin, vaan se on metsämaiden laji. Puujärven eteläpuolisella, rantamökkien valloittamalla Kontolanniemellä se on kuitenkin vakituinen asukas ja monelle mökkiläiselle tuttu, joten siksi tässä muutama sana.

Rantasipi

27.12.2016

Timo Lainema 27.12.2016 klo 12.44 [ 27.12.2016 klo 12.57 päivitetty ]

Kaakkuri

27.12.2016

Kevään aikaisin havainto: 2.5.2008.
Syksyn viimeisin havainto: 17.10.2004.
Suurin määrä: 8 lintua 25.7.2016