Puujärven linnut

Puujärven lintufauna kertoo sekä järven tyypistä että järven vesien tilasta. Puujärvi isohkona järvenä sisältää monenlaisia vesi- ja rantaympäristöjä ja rehevämmässä järven eteläosassa vesilintulajeja on jonkin verran enemmän. Pohjoisen Puujärven tyyppilajeja ovat linnut, jotka viihtyvät karuhkoissa järvivesissä. Näitä ovat härkälintu, kuikka, isokoskelo, tukkakoskelo, rantasipi, kalatiira ja selkälokki. Kaakkuri ei järvellä pesi, mutta käy kesäisin kalassa päivittäin, loppukesällä poikastensa kanssa. Muita mielenkiintoisia järven ympäristössä viihtyviä lajeja ovat esim. nuolihaukka, kalasääski ja pähkinähakki.

Havaintoja on etsitty BirdLife Suomen Tiira-havaintojärjestelmästä (https://www.tiira.fi). Näillä sivuilla on huomioitu vain paikallisena tavatut linnut. Vesilintuhavainnot ovat tervetulleita kaikkialta Puujärven alueelta (timo.lainema@utu.fi) ja erityisen kiinnostavia ovat lajien saapumisajat keväällä ja lähtöajat syksyllä sekä tavallista isommat yksilömäärät.

Tämän kirjoittaja viettää kesiään Puujärven pohjoisen järvialtaan alueella, joten esitteyistä voi puuttua jokin eteläisen Puujärven lajistoon kuuluva lintulaji. Tiirakaan ei paljon auta Puujärven eteläisen altaan linnuston selvittämisessä; havaintoja on vain kourallinen.

Kuvat ovat itse ottamiani, tavallisella digipokkarilla - jos jollakulla on "kunnon" lintukuvia, niitä mielelläni otan sivuilla käyttöön. Tiiran havaintoja on käytetty Lohjan lintutieteellisen yhdistyksen Hakin (https://www.hakkilohja.fi/) luvalla. Kiitos Hakki ry!

Kalasääski

20.12.2020

Kalasääski (sääksi) pesii jossakin Puujärven läheisyydessä, korkeintaan 10-20 kilometrin päässä.

Nuolihaukka

27.12.2016

Nuolihaukka pesii säännöllisesti Puujärven saarissa ja rantametsissä korkeintaan muutaman parin voimin.