Pähkinähakki

27.12.2016

Hakki on Puujärven Kontolanniemellä vakituinen asukas.

Pähkinähakin esiintyminen ei ole millään tavalla sidoksissa vesialueisiin, vaan se on metsämaiden laji. Puujärven eteläpuolisella, rantamökkien valloittamalla Kontolanniemellä se on kuitenkin vakituinen asukas ja monelle mökkiläiselle tuttu.  

Pähkinähakki on suurimmassa osassa Suomessa lähinnä satunnainen vierailija. Ainoat alueet Suomessa, jossa hakki on ollut pitkään valituinen asukas, ovat olleet läntinen Uusimaa ja Lounais-Suomen saaristo, joissa kasvaa paljon pähkinäpensasta. Lintuatlas tosin mainitsee, että Uudeltamaalta hakki löydettiin vasta 1950-luvulla (https://atlas3.lintuatlas.fi/tulokset/laji/p%C3%A4hkin%C3%A4hakki). Lohjalla tunnettu hakkialue on ollut Karkalin luonnonpuisto (https://www.luontoon.fi/karkali/aktiviteetit), mutta Kontolanniemi tuntuu olevan myös varma paikka tavata hakki, vaikka alkukesän kuukausina lintu onkin hiljaisempi ja vaikeampi havaita. Hakin huomaa helpoiten sen äänestä. Äänessä on selvää sukulaisuussuhdetta variksen raakuntaan, vaikka hakin ääni on pehmeämpi, rullaavampi ja sointuisampi. Kun äänen oppii tunnistamaan, huomaa, että hakkia tapaa melkein jokaisella loppukesän ja syksyn kävelyllä Kontolantiellä. Äänen voi opetella vaikka Tarsiger.com:n sivuilta: https://www.tarsiger.com/mp3/janti/Nuccar_Eckero_06sep2009.mp3

Kontolanniemen maaperä on selvästi suotuisa pähkinäpensaalle, sen verran paljon kasvia kasvaa melkein koko niemen alueella. Pähkinähakki on pähkinöille perso ja se selvinnee lähinnä pähkinöiden avulla talven yli. Siis linnut ovat paikkalintuja, jotka eivät Kontolasta poistu ellei ravinto pääse loppumaan. Pähkinäpensaan sadon kypsyessä elo/syyskuun vaihteessa hakkeja pääsee näkemään erityisen runsaasti, kun linnut liikkuvat aktiivisesti pensaiden ja ruokapiilojen välillä. Läheltä nähtynä huomaa, että linnun kupuun mahtuu varsin monta pähkinää piiloon vietäväksi. Talvella hakki tulee mielellään lintulautavieraaksi ja pitää paljon maapähkinöistä. 

Kontolasta ensimmäinen hakkihavainto on Tiiran mukaan 1.1.1981, jolloin tavattiin kuusi lintua. Niemellä pesivien hakkiparien määrää on vaikea sanoa, mutta niitä saattaa olla useampia. Suurin Kontolassa nähty hakkiparvi on ollut 9 lintua (31.8.2013).