Autetaan lintuja!

24.03.2021

BirdLife Suomen maaliskuussa 2021 julkaisema Linnuston tila Suomessa -raportti osoittaa linnuston vähenevän: uhanalaisten lintulajien määrä kasvaa ja linnusto köyhtyy useissa elinympäristöissä.

Puujärvellä on tehty lintulaskenta vuosina 2019 ja 2020 (WWW-sivujen linnut-osio). Linnuston tilaa Puujärvellä on vaikea arvioida tarkasti mm. siksi, että monet lintulajit muuttavat järven kautta. Yksittäinen, ajaltaan rajoitettu laskenta ei kerro kaikkea. Yleinen käsitys näyttäisi olevan, ettei järven linnusto ole viime vuosina ainakaan lisääntynyt. On siis hyvä miettiä, mitä voisimme tehdä linnuston köyhtymisen estämiseksi.

Mökin lintulaudalla Kontolanniemessä kävijöitä on juuri päättyneenä talvena ollut. Tänä vuonna en kuitenkaan nähnyt yhtään hömötiaista. Toivottavasti havainto ei kerro lajin olevan häviämässä Puujärven linnustosta!

Kevät tuli eilen - vihdoinkin! Juuri nyt on hyvä aika ripustaa linnunpönttöjä. Pääosa muuttolinnuista on vielä matkalla. Lintulaudoille vasta odotellaan ensimmäisiä muuttolintuja.

Eilen avustin lintuspesialisti Hannu Salosta parin telkänpöntön asentamisessa, toinen tuli Luhju-hankkeessa rakennetulle Satakieli-kosteikolle, toinen Puujärven rantakoivuun. Linnunpönttöjä Hannu on tuonut Puujärven rannoille jo aikaisempinakin vuosina. Matkalla näimme mm. useita hanhien muuttoparvia. Hannu tunnisti kolme eri hanhilajia!

Uudet Hannun tekemät Telkänpöntöt ovat osin pellitettyjä. Näädät ovat vierailleet ja tehneet tuhoja Puujärven mökeillä. On myös epäilys, että näädät ovat vierailleet tuhotöissä myös telkänpöntöissä. Toive on, että näädän kynnet eivät peltipinnalla pysy ja saisimme Puujärveen lisää telkkäpoikueita.

Kontolanniemen käpytikkakanta on hyvä. Tikat rakentavat pesiä paitsi omiin tarpeisiin, myös muille kolopesijöille. Ötököiden ja kolopesijöiden vuoksi metsissä olisi hyvä olla lahopuuta. Nykyään muodissa oleva metsäsertifiointi edellyttääkin usein lahopuun jättämistä metsiin.

Kevät houkuttelee monesti puiden kaatoon: järven halutaan näkyvän. On kuitenkin muistettava, että jos järvi näkyy mökiltä, niin mökkikin näkyy järveltä. Toki rakennusten rakennusten värillä tuohon kaksisuuntaisuuteen voi jonkin verran vaikuttaa.

Mökkitontilta puiden kaadossa on huomattava, että rantapuiden kaatamiseen tarvitaan usein Lohjan kaupungin maisematyölupa. Lohjan Ympäristönsuojelu on ottaessaan kantaa Puujärven rantatontilla suoritettuihin hakkuisiin vuonna 2020 lausunut, että Natura2000-alueella sijaitsevan Puujärven rantaan edellytetään hakkuissa jätettäväksi 20-30 leveä käsittelemätön puuston suoja-alue.

Kuvista ensimmäinen on otettu pönttöretkellä Satakieli-kosteikolta ja toinen Puujärven rannalta. Kolmannessa kuvassa on eilinen näkymä Satakielikosteikolta ja viimeisessä pilvisessä ja vetisessä kuvassa Kontolannokka tänään.  

Pekka Koivukoski