Ilmastonmuutos ja vesistöt

21.07.2021

SYKE:n tutkija Kimmo Tolonen on kirjannut YLE:n julkaisemassa uutisessa menetelmiä suojella vesistöjä ilmaston muutoksessa. Artikkeli on myös aamun Länsi-Uusimaa-lehdessä. Kun lämpöä riittää, rehevöitymistä ja levien kasvua estetään rajoittamalla kriittisen ravinteen, fosforin määrää vedessä. Tolonen luettelee sisävesille soveltuvia menetelmiä:

  • rakennekalkkia ja/tai maanparannuskuituja viljelmille
  • suojavyöhykkeet vesistöjen ympärille
  • kosteikot, laskeutusaltaat ja ojituksen muotoilut
  • särkikalojen tehokalastus
  • veden hapettaminen

Puujärven vesiensuojeluyhdistyksen Luhju-hanke on päättymässä. Hankkeen kehittämisosiossa nuo Tolosen artikkelissaan luettelemat keinot tunnistettiin, muttei niitä kaikkia toki päästy testaamaan. Investointiosiossa rakennettiin Luhjunojaan kosteikkoja, lasketusaltaita ja muotoiltiin ojaa. Puujärven valuma-alueen viljelykset olisivat oivallisia kohteita testeihin!

P.S. Kävin kesken noiden lauseiden kirjoittamista kurkistamassa: " Ei näy sinilevää ainakaan tällä rannalla Puujärveä 😉." Matkalla rantaan otin kuvan rapumerroista, jotka odottavat ravustuksen alkamista tänään klo 12.00. Pyydettävä täplärapu on muuten vieraslaji, minkä sanan Tolonenkin artikkelissaan mainitsee.


Pekka Koivukoski