Kansallinen CAP lausunnolla

20.08.2021

EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (Common Agricultural Policy, CAP) kansallinen valmistelu on meneillään. Lausuntopalvelussa on lausuntopyyntö luonnoksesta Suomen CAP-suunnitelmaksi vuosille 2023-2027.

Aamun Maaseudun tulevaisuudessa on Suomen CAP-suunnitelmasta artikkeli (vaatinee käyttäjätunnuksen), jossa on mielenkiintoisia kohtia:

  • Hehtaarituet jäävät vaatimattomiksi, jos peltolohkolla on syysmuokkaukseen ja kevätviljoihin perustuva viljelykierto. Uuteen ekojärjestelmään sisältyvä kasvipeitteisyystoimenpide ohjaa vähentämään kyntöä ja viljelemään syyskasveja.
  • Uusi tukijärjestelmä kannustaa viljelijöitä ilmoittamaan peltoja erilaisiin nurmitoimenpiteisiin, erityisesti luonnonhoitopelloiksi ja viherlannoitusnurmeksi. Suojavyöhykkeiden ehtoja sen sijaan kiristetään nykyisestä.

Tällaiset toimenpiteet lisännevät viherpeitteisyyttä, jota päättymässä olevassa PVSY:n Luhju-hankkeessakin on pidetty toivottavana. Viherpeitteisyyden lisääminen on selkeä toimenpide, jolla kiintoaineen (saven) ja ravinteiden (fosforin) valumista Puujärveen voidaan vähentää.

Hauska kuva on leikattu MT:n sivulla olevasta kuvasta.

Pekka Koivukoski