Lähiruokaa Puujärvestä!

19.03.2020

Särki on kevätkutuinen ja kutee veden lämpötilan ollessa n. 10 Celsius-astetta. Puujärvestä jäät lähtivät jo, joten kävin hakemassa Ellan kukkakaupasta pyydysluvat ja laitoin verkot veteen. Kutuaikaan särkiä on helpointa pyytää katiskoilla, jopa ihan vain laiturin vierestä.

Kuvan särjet ovat jo ruodottomia ja nahattomia. Särkikalojen perkaukseen kannattaa varata aikaa hieman enemmän kuin vaikka lohikalojen, mutta muuten työtapoja on monenlaisia. Terävä veitsi on oleellisinta! Toimivia YouTube-videoita fileoinnista saa esim. googlaamalla verkossa hakusanoilla "särki fileointi".

Kuvan särkifileet ovat seuraavaksi lähdössä tehosekoittimeen jauhettavaksi. Pihvitaikinaan tarvittavat lisät katsoin tällä kertaa yksinkertaisesti hakusanalla "särkipihvi". Ja sitten vaan pannuun voita sekä öljyä, pihvit taputtelun kautta kuumalle pannulle. Ja ei kun herkuttelemaan,...

Kalastamalla saamme Puujärvestä pois fosforia. Sitä paitsi sopivasti maustamalla särkikaloistakin saa terveellisiä kalaruokia.

Pekka Koivukoski