Puujärvessä pieni määrä sinilevää

23.06.2020

Pintaveden lämpötila on Puujärven aurinkoisilla rannoilla on n. 25 C-astetta. Sisävesissä on havaittu sinilevää eri puolella Etelä- ja Keski-Suomea. Puujärvestäkin tuli äsken parista paikasta ilmoitus pienestä määrästä sinilevää. Kannattaa muistaa, että leväesiintymistä noin puolet on myrkyllisiä. 

Täydennän sinilevätilanteen seurantaa alle! Jos havaitsette sinilevää Puujärvessä, laittaisitteko sähköpostia osoitteeseen pekoivuk 'at' gmail.com


24.06.2020 

klo 6.00: Sinilevä näyttää lisääntyvän lähialueilla, mm. Sammatissa.

klo 8.30: Sinilevää näyttää olevan pieni määrä myös Kontolanniemessä. Pieni määrä sinilevää näkyy vedessä yleensä kelluvina pieninä, vihreinä hiutaleina. 

klo 11.30: Kaivoin jo esiin testilaatikon (kuva alla). Testataan sinilevän myrkyllisuus, jos sitä jossain runsaammin veteen tulee. Tosin testi kertoo vain näytteenottohetken tilanteen, eikä siis varmuutta ole, millaista levää muualla on ja miten tilanne muuttuu.

klo 16.00: Tähän mennessä ilmoitus sinilevästä on tullut neljästä eri paikasta (levä varmistettu). Levää on ollut vain pieniä määriä.

klo 19.00: FaceBookissa näytti olevan tuore maininta pienestä määrästä sinilevää Puujärven koillisosassa. Aikaisemmat, varmistetut havainnot olivat enempi järven eteläpuolelta. Sinänsä mitään uutta sinilevän "kukkiminen" tähän aikaan vuotta ei ole, vaan viime vuosina tälläisia havaintoja juhannuksen jälkeen on ollut. 

klo 20.00: Sain sähköpostia mökkiläiseltä järven eteläosasta. Leväistä vettä oli myös tutkittu myrkyllisyystestillä, eikä myrkkyjä onneksemme ollut löytynyt. Ollaan kuitenkin varovaisia ja jäädään seuraamaan, mitä helteinen loppuviikko tuo tullessaan. Kiitos kaikille aktiivisille!  

25.06.2020: Tänä aamuna on tullut kolmesta edellä kerrotusta paikasta viestiä sinilevästä. Kaikki ovat samansuuntaisia: sinilevää on, mutta vähemmän kuin eilen. Tältä erää "sinileväaalto" taitaa olla ohi!


Pekka Koivukoski