Ravustuskausi alkaa tänään klo 12

21.07.2020

Ravustuskausi alkaa tänään klo 12. Valtakunnan uutisissa kerrotaan kauden kestävän lokakuun loppuun, mutta Puujärvessä ravustus päättyy 15.9. klo 24.00. Rapulupia Puujärveen myy Ellan kukka Unkalla. Sivun alareunassa on tämän vuoden ravustussäännöt, jotka saa myös rapulupia ostaessaan. PVSY:n jäsenille kalastus- ja ravustussäännöt tulevat tänä vuonna koronan takia postissa hieman myöhemmin.

Hämyinen kuva ei ole akvaariosta, vaan kuvattu kalaverkon läpi pienoisessa vesisateessa. Rapusyöttejä saadakseni laskin tiheän pintaverkon muutamaksi tunniksi. Nostettaessa verkko painoin kymmenisen kiloa - salakoita! Vaihdan ylimmäksi ravun kuvan, kunhan sellaisen saan 😉

Puujärvessä luonteva ravunsyötti on Puujärvestä pyydetty särkikala. Makkarat kannattaa syödä itse😉 Särkeä, lahnaa ja salakkaa järvessä riittää. Näin saisimme järvestä pois fosforiakin. Käytettyjä rapusyöttejähän ei kannata järveen nakata, vaan tuoda maihin roskikseen tai kompostoida.

Täydennetty 22.07.20: Tuossa alla olevassa kuvassa ne sitten ovat -  isoin ja pienin. Ensimmäisen yön jälkeen oli vähintään yksi rapu jokaisessa merrassa. Saaliiseen ei näyttänyt vaikuttavan, oliko merta syvällä vai matalassa. Tuo suurin oli 12,5 cm. Pieniä alle 10-senttisiä oli liki puolet ja ne pääsivät turvaamaan tulevia rapukausia.


Puujärven kalastusyhdistys ry

Ravustussäännöt 2020

1. Ravustusaika on Puujärvessä, 21.7. klo 12.00 alkaen ja päättyen 15.9. klo 24.00. Kaikkien rapujen sumputus Puujärvessä on kielletty 16.9. - 21.7 klo 12 välisenä aikana. Puujärven ulkopuolelta pyydettyjen rapujen sumputus Puujärvessä on aina kielletty.

2. Ravustusoikeus. Puujärvessä saavat ravustaa siihen perhekuntaan kuuluvat henkilöt, joilla on omistuksessaan tai vuokralla vakituinen tai vapaa-ajan kiinteistö Ilmoniemen, Pappilan, Pipolan, Nummijärven, Puujärven, Särkijärven tai Immolan kylässä. Ravustusoikeus on sen kylän vesialueella, jossa lupien ostoon oikeuttava asuinpaikka sijaitsee. Jos sama perhekunta omistaa tai vuokralaisena hallitsee useampia kiinteistöjä, saa se käyttöönsä vain sen kiinteistön ravustusoikeuden sen kylän vesialueelle, jossa lupien ostoon oikeuttava tarkoitettu asuinpaikka sijaitsee. Ravustajan tulee suorittaa valtion kalastonhoitomaksu.

3. Ravun alamitta on, Karjalohjan ja Sammatin kalastusalueen vahvistamana, Puujärvessä 10 cm mitattuna otsapiikistä pyrstön keskimmäiseen kilpeen (tässä kohden säännös poikkeaa kalastuslain yleissäännöksestä, mutta se on laillinen ja siten ravustajia sitova).

4. Pyydysmäärä. Ravustus on sallittu 15 merralla, joissa kunkin kohossa pitää olla näkyvillä ravustuksen salliva ravustusmerkki. Ravustus sukeltamalla on kielletty.

5. Ravustusluvat. Ravustusmerkin hinta on 5 €/kpl. Luvan ostamisen ehtona on 18 - 64 vuotiaille kalastonhoitomaksun suorittaminen. Merkkejä ei saa luovuttaa ravustusoikeuden omaavalta perhekunnalta ulkopuolisten käyttöön.

6. Älä laske pyydyksiäsi alle 20 m etäisyydelle toisen ravustajan pyydystä. Äläkä ravusta 50 m lähempänä toisen saunarantaa tai laituria silloinkaan, kun he eivät ole paikalla. Tätä kohtaa tulkitaan tiheään rakennetuilla rantaosilla (kuten Kontola) siten, että 50 m rajoitusta ei sovelleta, kun rapumerta on laskettu ns. oman rantaviivan kohdalle, vaikkakin lähemmäs kuin 50 m naapurin saunarantaa tai laituria

7. Merkitse pyydyksesi kalastuslain mukaisesti (kohon korkeus 5 cm vedenpinnasta). Aseta pyydysmerkki näkyvästi, pyydysmerkkiin tulee lain mukaisesti merkitä merkin haltijan nimi sekä yhteystiedot, kalastuslain mukaan narun tulee olla painotettu tai uppoava. Laita kohoon vain kuluvan kauden rapupyydysmerkki.

8. Ravustukseen käytettyjen pyydysten ja välineiden siirto vesistöstä toiseen kielletty. Täplärapujen istutukset ja siirrot on kielletty koko Suomessa.

9. Rapumerrat tulee kokea kerran vuorokaudessa, pilaantuneet syötit on hyvä tuoda rannalle ja kompostoida. Syötittömän rapumerran vedessä pito ja siten tapahtuva paikan varaus on kielletty.

Lupia myy Ellan kukka Unkalla arkisin klo 10.00 - 16.00 sekä viikonloppuisin liikkeen aukioloaikoina.

Kalastusta ja ravustusta valvotaan. Ota yhteys puh. 0500 800866, jos havaitset poikkeavaa.