Sadetalvi huuhtoi fosforia ennätysmäisesti

25.04.2020

Kun tarkastellaan muuttuvan ilmaston vaikutuksia vedenlaatuun, Puujärvi ja Luhju ovat kuin pieni näyte suuremmasta kokonaisuudesta "meri ja Suomen etelä- ja länsirannikko".  Oheinen kuva on Sentinel-sateliitin 25. helmikuuta saaristomereltä ottama sen jälkeen, kun Lounais-Suomessa oli satanut runsaasti. Samantyyppinen kuva saven värjäämästä vedestä olisi saatu Puujärven pohjoisosistakin.

Suomen ympäristökeskuksen sivulla kerrotaan menneen talven kolmen kuukauden fosforikuorman olleen lähes yhtä suuri kuin koko ennätysvuoden 2008 aikainen kuorma. Talvi 2019-20 oli Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomessa mittaushistorian lämpimin. Edellinen ennätys oli talvelta 2007-08. Etelä-Suomessa talvi oli vielä lähes roudaton ja lumeton sekä todella poikkeuksellisen sateinen.

Veden värjäytyminen Puujärvessä on talven jäljeltä vieläkin nähtävissä. Näyttäisi kuitenkin siltä, että vesi kirkastuu. On mahdollista, että talven tuoma fosfori näkyy kesällä runsastuneena leväkasvustona. Toki kevään ja kesän säätkin vaikuttavat tilanteeseen.

Puujärven vesiensuojeluyhdistyksellä on rajalliset taloudelliset mahdollisuudet teettää laboratoriotason tutkimuksia veden laadusta. Tänä vuonna tehdään perinteisesti syvänteistä eri syvyyksiltä mittauksia kahdesta paikasta Puujärvellä ja yhdestä Tesvärillä. ELY seuraa mittauksin Puujärven syvimmän syvänteen tilannetta. Luhjunojasta on otettu kaksi pintavesinäytettä ennen Satakielikosteikon kaivua ja samoista paikoista otetaan kaksi vielä myöhemmin keväällä. Onneksi näistä meren rannikon mittaustuloksistakin voi päätellä jotain Puujärveen liittyvää!

Maaseudun Tulevaisuudessa 24.4.2020 on haastateltu Syken erikoistutkijaa Seppo 


Täydennetty 26.4.2020! Ilta-Sanomat pohtii "Mereen valui paljon fosforia - peruuntuuko nyt jo rannikon uinti­kesäkin?"

Pekka Koivukoski