Sata mittausta Pussisaaren syvänteestä

05.09.2020

Uudenmaan ELY:n vesistöasiantuntijoiden ylläpitämällä "Uudenmaan vesistöt" -FaceBook-sivustolla kerrotaan Puujärven syvänteeltä otetun vesinäytteitä sata kertaa, ensimmäiset kesällä 1964.  ELY:n sata mittausta on tehty Puujärven syvimmästä kohdasta (21,5 m) Pussisaaren lähellä. Pussisaaresta on joskus käytetty myös nimeä Selkäsaari. Kartta yllä on leikattu Puujärven vesiensuojeluyhdistyksen teettämästä kartasta. 

Puujärven vesiensuojeluyhdistys on vuosittain tutkituttanut vedenlaatua kolmessa syvänteessä (punapisteet kartassa alla). LUVYLabin näytteenottaja kävi viimeksi reilu viikko sitten ottamassa näytteet. Laboratoriotulokset noista näytteistä eivät ole vielä tulleet, mutta Kontolanniemen vierestä olevan syvänteen kohdalla (näytteenottopaikka 1) näkyvyys vedessä oli 3,6 m, joka on ihan kelpo tulos.

Puujärven vesiensuojeluyhdistys on mitä ilmeisimmin Suomen vanhin yksittäisen järven suojeluyhdistys, perustettu 1967 ja rekisteröity 1968. Ainakaan "vaihtoehtoista totuutta" ei ole toistaiseksi esitetty. Puujärven veden laatua on toki pohdittu jo ennen tuotakin, kuten näytteenottohistoriakin todistaa.

Puujärven vesiensuojeluyhdistyksen toiminta-alueeksi on sittemmin sovittu Puujärven valuma-alue. Täsmällisesti ottaen toiminta-alueella on kyllä toinenkin pienempi järvi Tesväri, joka näkyy alla olevassa kartassa Puujärven vasemmalla puolella. 


Pekka Koivukoski