Satakielikosteikolla riitettä

08.12.2020

Kävin aamulla kävelemässä Satakielikosteikolla. Tunnelma oli seesteinen: edellisen ajankohtaistiedotteen jälkeen vesi oli laskenut ja virtaus Luhjunojassa hidastunut niin, että aamun muutaman asteen pakkanen alkoi jo jäädyttää kosteikon vettä. Ja mikä hienointa, vesi oli selvästi kirkastunut!

Kosteikkojan toimivuuden kannalta olisi hyvä, että niiden pinta-ala olisi vähintään 0,5 % valuma-alueen pinta-alasta. Luhjunojan valuma-alueella (vajaa 9 neliökilometriä) ei ole vielä likikään tätä määrää kosteikkoja.  Luhjunojan valuma-alueella on toki Satakielikosteikon lisäksi muitakin laskeutusaltaita, lampia ja kosteikonomaisia painanteita, mutta on selvää, että sateissa veden viipymä laajalti ojitetulla alueella on riittämätön savi- ja ravinnevalumien estämiseen viherpeitteettömiltä viljelmiltä. Mutta toivottavasti riite Satakielikosteikon pinnalla on merkki talven tulosta - routa sitoisi saven peltoon!

Aamun Länsi-Uusimaa kertoo Hiidenveden kunnostus -hankkeessa tehdyn tänä vuonna Lohjalle, Vihtiin ja Karkkilaan neljä kosteikkoa sekä kunnostettu kaksi vanhempaa. Näistä kosteikoista tarkemmin Länsi Uudenmaan vesiensuojeluyhdistyksen sivuilla.

Kuvat ovat aamun kävelyreissulta.

Pekka Koivukoski