Savi värjää Luhjunojan ja Puujärveäkin

26.11.2020

Ilmakuvat ovat Jani Syvähuokon viikonvaihteessa dronella ottamia. 

Ensimmäisessä näkyy saven värjäämää Puujärveä Luhjunojan suiston edustalla. Toinen kuva on Satakielikosteikosta. Ensimmäisessä näkyvä tie on Nummijärventie, joka kulkee toisen kuvan näkymän oikealla puolella.

Viime viikon myrskyissä vettä tuli reippaasti, Luhjunoja tulvii ja Puujärvenkin vedenpinta on nousussa. Saadaksemme selville, mistä savi veteen liukenee, menimme (Luhju-hankkeen ohjusryhmä) maastoon ja otimme 23-24.11.20 10 vesinäytteitä.

Puujärvestä ja Luhjulta haettiin 10 pintavesinäytettä, 2 Puujärvestä ja 8 Luhjunojasta. Puujärven näytteistä toinen on Kontolanniemestä ja toinen kesähuvilalta ilmakuvassa saven värjäämältä alueelta.

Viinilasikuvassa (alla) korkeammissa viinilaseissa on Puujärvestä otetut näytteet, vasemmanpuoleinen Kontolanniemen näyte (A), joka on ainoana näytteistä täysin kirkas - Puujärven vettä! Näytteet olivat hajuttomia, luonnollisesti toki suovesi tuoksui suolle ja muta mudalle.

Näyte C on otettu Nummijärventien sillan vierestä, Satakielikosteikon alapuolelta (perinteisesti nimellä Luhju 1). Näyte D on vastaavasti Satakielikosteikon yläpuolelta,  Haapalahdentien rummun vierestä (Luhju 2). Luhjunoja haarautuu yläjuoksultaan ojaverkostoksi. Laseihin Luhjunojan näytteet on kaadettu niin, että näytteenottopaikkojen etäisyys Puujärvestä kasvaa mentäessä lasiriviä vasemmalta oikealle. Kauimmainen näyte on otettu linnuntietä noin parin kilometrin etäisyydeltä Luhjunojan suistosta.

Luhjunojasta otetut näytteet ovat saven värjäämiä, eivätkä merkittävästi poikkea väriltään toisistaan. Näyte E on hieman muita vaaleampi ja otettu paikasta, jossa rannan peltoja ei ole tänä syksynä kynnetty. Jossain määrin Luhjunojan näytteet kirkastuvat viinilasikuvassa katseen siirtyessä vasemmalta oikealle.

Näytteistä mitattiin PH ja sähkönjohtavuus. PH on normaali sekä Puujärvessä (7.2-7.4) että ojavedessä (4.9-7.1). Paikoin ojaan tulee suovettä, joka laskee PH:ta. Sähkönjohtavuudeksi mitattiin Puujärvessä 6.0-6.5 mS/m. Ojaveden sähkönjohtavuus on paikoin jopa Puujärven veden johtavuutta pienempi, joten "ylimääräisiä" suoloja vedessä ei ole. Ojavesi on tällaisessa tilanteessa pääosin sadevettä. Ilmeisesti mukaan lähtevässä savessa ei ole merkittäviä määriä johtavuutta lisääviä ioneja?

Toivottavasti maa routii pian ja sitoo saven! Savea irtoaa erityisesti kasvipeitteettömästä maasta. Tätäkin kirjoittaessani kuitenkin sataa vettä ja viimeisimmät ennusteet kyllä valitettavasti povaavat sateiden jatkuvan roudattomaan maahan. Ilmastonmuutos?

On selvää, että tällaisella virtaamalla Luhjunojaan rakennetut laskeutusaltaat ja kosteikko eivät riitä savisen veden selkeyttämiseen. Kosteikkoja ja altaita pitää saada lisää! Luhju-hankkeen sivuilla on myös lukuisia muita ehdotuksia ongelman ratkaisemiseksi.


Pekka Koivukoski