Varokaa kevätjäitä!

16.03.2022

Aurinko on jo sulattanut Puujärven jään pintaan pieniä kuoppia (kuva yllä). Pakkasyön jälkeen hanki kesti tänä aamuna kävellä - hieno ulkoilusää! Vielä viime viikolla Puujärvellä mitattiin jopa 80 cm:n jään paksuuksia, mutta jään paksuudessa oli jo suurta vaihtelua. Kevätjäät ovat petollisia. Vaarallisia paikkoja Puujärvellä voivat olla mm. laskuojien ja purojen suistot, jyrkkien penkereiden vierustat, kaislikot, niemen kärjet ja laiturien ja isojen kivien vierustat. Puujärvellä on paljon lähteitä, joiden aiheuttamat virtaukset voivat myös heikentää jäätä. Valitettavasti lähteiden paikoista ei ole karttaa.

Kevätjäillä hukkuneitakin Suomessa jo on. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) varoittaa petollisista kevätjäistä. Jään kantavuuden arviointi voi olla hyvin hankalaa ja virhearvioinnin voi tehdä kuka vaan.

Useamman vuoden hanke Pipolan ja Heponiemen viemäröintien uusimiseksi on meneillään. Puujärven jäälle tehdään railo, josta putket (viemäri- ja vesijohtoputket suojaputkissa) lasketaan jäältä järven pohjaan.

Lippusiimalla merkittävää railoa on syytä varoa. Alla on kuva putkista ja niihin liitettävistä painoista. Putkityömaan voi kiertää Heponiemen rannan puolelta. Toki sieltäkin varoen - aurinko lämmittää jäätä!

Pekka Koivukoski